A Review Of değer kaybı hesaplama araç
A Review Of değer kaybı hesaplama araç
Blog Article
Fakat aracın yeni olması sayesinde hasar daha az olabilir veya aracın eski olması nedeniyle yüksek hasar meydana gelebilir. Bu ihtimalde, aracın yaşı arttıkça değer kaybı artabilir. Bu husus, aracın yaşından ziyade oluşan hasara ilişkin bir ihtimaldir.
Bu durumda, Dairemizin yerleşik içtihatları uyarınca tarafların kazanın meydana gelmesinde %fifty oranında kusurlu olduğu kabul edilerek zararın yarı yarıya paylaştırılması gerekmektedir. Mahkemece, davalı sürücünün kazanın meydana gelmesinde %fifty oranında kusurlu olduğu kabul edilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir” diyerek, tazminat bedelinden sorumlunun kusuru nispetinde indirim yapılması gerektiğini söylemiştir.
Kazalı bir araçta değer kaybı oluşup oluşmadığı veya oluşan değer kaybının miktarı; aracın modeli, markası, kaza tarihindeki yaşı, kilometresi, hasarın nitelik ve niceliği vs. gibi hususlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Değer kaybı; bahsedilen kriterler göz önüne alınarak, aracın hasarsız hâliyle ve kaza tarihi itibariyle serbest piyasadaki ikinci el piyasa rayiç değeri ile aracın hasarı onarıldıktan sonraki hâline göre serbest piyasadaki ikinci el piyasa değeri arasındaki farkın tespit edilmesiyle bulunur…”
Artık aracın kilometresi ne olursa olsun, değer kaybı talep edilebilir. Ancak, aracın kilometresi değer kaybı hesaplamasında kullanılan katsayı oranını etkilemektedir.
Son dönemde araç değer kaybını kim öder çok sayıda vatandaş ve meslektaş tarafından aranmaktayız. İsmimizi kullanan şahısların ofisimizle bir ilgisi bulunmamaktadır.
Sigorta şirketi, aracınızın değer kaybını hesaplayacak ve measurement bir teklif sunacaktır. Eğer teklifi kabul etmezseniz, mahkemeye başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz.
Elbette ki bu fiyatlandırmalara ulaşamayabilirsiniz siz tahmini bir bedel yazarak hesaplama yapabilirsiniz.
yaptırabilirsiniz. Kazadan sonra değer kaybı talebinizi içeren bir dilekçe yazdığınız kusurlu tarafın sigorta şirketinden aldığınız ret yanıtına göre Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunabilirsiniz.
Kazadaki kusurun tamamen araç sahibine ait olması durumunda değer kaybı tazminatı talep edilemez.
Çift taraflı trafik kazalarında, karşı tarafın kusuruyla aracında maddi hasar oluşan kişi, değer kaybı tazminatı talep edebilmektedir.
Kaza sonrası kusursuz ya da diğer tarafa oranla daha az kusurlu bulunan tarafın uğradığı araç değer kaybı, kazaya karışan diğer tarafın trafik sigortasından tahsil edilir.
Pert araçlarda değer kaybı talep edilememesinin sebebi, bu araçların ikinci el piyasasında alıcı bulmamasının ve satılmasının mümkün olmamasının kabul edilmesidir.
Ancak, kasko poliçesinde İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) teminatı bulunuyorsa ve kusurlu tarafın trafik sigortası limitleri hasar ve değer kaybını karşılamıyorsa kasko sigortacısından değer kaybı tazminatı talep edilebilir.
Araç değer kaybı hesaplama kriterleri resmi gazetede yayınlandıktan sonra görevliler tarafından uygulanmaktadır.